Szerettünk elvesztésének feldolgozása

"A testünk csak egy ruha a lelkünk számára, amit az út végén levetünk, hogy újra könnyűvé váljunk és hazarepülhessünk."
A. O. Esther

 

Egy szertetett személy elvesztése minden alkalommal hatalmas, sok esetben pedig feldolgozhatatlannak tűnő megrázkódtatás.

Mivel minden ember más és más személyiség, mindannyian másképpen dolgozzuk fel szeretteink elvesztését. Van, aki gyorsan képes feldolgozni mindazt és van akinek időre van szüksége hozzá.

Mindezeken felül pedig egyéb tényezők és körülmények befolyásolhatják a gyászt és annak feldolgozásának módját, időtartamát. Ilyen lehet az életkor, vagy szerette halálának körülményei. Sok esetben, például egy súlyos és gyógyíthatatlan betegség következménye képen már előre látható szerettünk halála, így valamelyest felkészülhetünk elvesztésére. A legnagyobb érzelmi sokkot a hirtelen haláleset váltja ki, mely például egy tragikus balesetből következik.

A gyász okozta viselkedési formák, lelki tünetek számtalan egyezést mutatnak a depresszió tüneteivel. A gyász okozta lelki sokk feldolgozása során a legfontosabb, hogy semmilyen körülmények között sem szabad magába zárkóznia, minden esetben beszéljen róla, legyen családtagjaival és barátaival, fájdalmát ne egyedül próbálja feldolgozni.

A szerettünk elvesztését okozta lelki egyensúlyvesztés mindannyiunknak hatalmas megrázkódtatás, szembesülve azzal, hogy már sosem lesz minden ugyan az. Éppen ezért a gyász feldolgozása során újra kell terveznie életét.

 

A fájdalmat és a gyászt ugyan nem tüntethetji el, de a "Tökéletes Élet Mentoring Program" sok olyan dolgot mutat, amellyel valamelyest elviselhetőbbé teheti a gyász mindennapjait.


A Program fejlesztője

Hollenda Zsolt
Gondolkodás-fejlesztő tréner
Life coach

"Küldetésemnek érzem, hogy segítsek az embereknek. Ebben a felszínes, kiüresedett világban még nagyobb figyelmet kell fordítani belsőnkre.

Ezért hoztam létre a Tökéletes Élet Mentoring Programot. A visszajelzések alapján elérte célját: informál, motivál, mentorál."

Zsolt ismert mondatai:

"Nincs majd, most van!"

"Csak azon az emberen lehet segíteni, aki hagyja, hogy segítsenek rajta. És persze hajlandó is tenni érte!!!"

A Tökéletes Élet Mentoring Program felépítése:

A program 4 nagy modulból (ALAPOK - ÉLETMÓD - KAPCSOLATOK - ANYAGIAK, KARRIER) és egy ismétlő részből áll. Hetente érkeznek az elméleti előadások és a gyakorlati feladatok.

Részletes tematika: