Fóbiák

"A fóbia azonban fóbia, akár repülésről, akár fogorvosról, akár orvosokról van szó... és az expozíciós terápia gyakran nagyon hatásos. Ha megszüntetjük a titokzatosságot és azt az érzést, hogy az egyén nem képes uralni a helyzetet, a félelem már nem tudja olyan erősen kifejteni a hatását."
J. R. Ward

 

A különböző fóbiák lassan és fokozatosan alakulnak ki, melyek jelentősen kihatnak viselkedésére és életminőségére egyaránt. Számtalan fóbiát ismerünk, melyek rengeteg módon megnyilvánulhatnak, fizikai és lelki tünetekkel, gyakran irracionális viselkedéssel párosulva.

A fóbiák legtöbbje olyannyira ésszerűtlennek tűnhet mások számára, hogy az abban szenvedők titkolják betegségüket így képtelenek segítséget kérni.

A népesség nagy részére, gyakran nem is tudván arról, szenved a fóbiák bizonyos formáitól. Ilyen például az agorafóbia, mely a hatalmas, nyílt és zsúfolt helyektől való félelem, vagy az ennek ellentéte, a klausztrofóbia, mely a szűk és zárt terektől, a bezártságtól való félelem.

De ezen felül rengeteg mindentől retteghetünk, pl. aerofóbia (repüléstől való félelem), aquafóbia (víztől való rettegés), technofóbia (a technológiától való félelem), szociofóbia (az emberektől illetve a társadalomtól való félelem),vagy épp az araknofóbia (pókoktól való félelem), stb.

 fóbiák

 

A különböző fóbiák fizikai tünetei a szédülés, a hányinger, a felgyorsult szívverés, a túlzott izzadás és a légszomj, súlyosabb esetekben pedig pánikrohamokkal járhat. Mindez által a súlyos fóbiákban szenvedőknek jelentősen romlik életminősége.

Bizonyos vizsgálatok és felmérések szerint kivétel nélkül mindannyian szenvedünk a fóbiák bizonyos változataitól. Mindannyian félünk, irtózunk bizonyos dolgoktól, helyzetektől, vagy szituációktól. Mindezek hétköznapi dolgok lehetnek, mint például a tömegközlekedés, a tömeg egy bevásárló központban, vagy a vér látványa.

Ami az egyik embernek megszokott és semmiséget jelent, az a másiknak egy „nem szeretem helyzet” lehet. Mindez így is van jól, nem, vagy csak alig jelent problémát. A gondok akkor kezdődnek, mikor ezek már a viselkedésére, a testi és lelki állapotára egyaránt hatással lesznek.

 

A "Tökéletes Élet Mentoring Program"-ban áttekintjük a tüneteket, reakciókat, és a persze a lehetséges okokat is. Ezek után megnézzük a fóbiák kezelésének, és a félelem leküzdésének módjait is.


A Program fejlesztője

Hollenda Zsolt
Gondolkodás-fejlesztő tréner
Life coach

"Küldetésemnek érzem, hogy segítsek az embereknek. Ebben a felszínes, kiüresedett világban még nagyobb figyelmet kell fordítani belsőnkre.

Ezért hoztam létre a Tökéletes Élet Mentoring Programot. A visszajelzések alapján elérte célját: informál, motivál, mentorál."

Zsolt ismert mondatai:

"Nincs majd, most van!"

"Csak azon az emberen lehet segíteni, aki hagyja, hogy segítsenek rajta. És persze hajlandó is tenni érte!!!"

A Tökéletes Élet Mentoring Program felépítése:

A program 4 nagy modulból (ALAPOK - ÉLETMÓD - KAPCSOLATOK - ANYAGIAK, KARRIER) és egy ismétlő részből áll. Hetente érkeznek az elméleti előadások és a gyakorlati feladatok.

Részletes tematika: